BACALAO A LA VIZCAÍNA
Ingredientes:
-1kg de bacalao en trozos (que no sean muy gruesos)
-6 pimientos choriceros
-4 cebollas
-1 vasito de aceite de oliva
-3 dientes de ajo
-Perejil
-Un poco de guindilla
Elaboración:
Ponemos en remojo, el día anterior, el bacalao y cambiamos
varias veces el agua para desalarlo. Ponemos también en remojo los pimientos.
Echamos en una cazuela el aceite; cuando esté caliente
añadimos la cebolla muy picada, los ajos enteros, la guindilla y una rama de
perejil. Dejamos enfriar muy lentamente; la cebolla tiene que quedar hecha un
puré, sin llegar a dorarse (si es necesario, añadimos un poco de agua).
Cuando están hidratados, limpiamos los pimientos,
quitándoles las semillas. Rascamos con una cuchara toda la carne y añadimos a
las cebollas. También machacamos en un mortero los pellejos, añadimos un poco
de agua y colamos sobre lo anterior. Sazonamos con sal y pimienta. Pasamos la
salsa por un pasapurés muy fino y la vertemos en una cazuela de barro.
Ponemos el bacalao en una cazuela con agua y lo ponemos al
fuego. Antes de que empiece a hervir, sacamos el bacalao y lo pasamos a la
cazuela de barro, cubriéndolo con la salsa. Arrimamos al fuego y dejamos cocer
muy lentamente, hasta que el bacalao estée blando.
Movemos la cazuela de vez en cuando teniendo cuidando que no
se pegue. Podemos servir en plato o en la misma cazuela de barro.
BAKAILAOA BIZKAITAR ERARA
Osagaiak:
-Kilo bat bakailao zatituta (ez daitezela oso lodiak izan)
-6 piper txorizero
-4 tipula
-Oliba olio edalontzitxo bat
-3 berakatz- atal
-Perrexila
-Pipermin apur bat
Bakailaoa aurreko egunean beratzen jarriko dugu, ura
sarritan aldatuz gezatu dadin. Piperrak ere beratzen jarriko ditugu.
Lapiko batean olioa botako dugu eta, berotzen denean, kipula
txiki- txiki eginda, berakatz- atal osoak, pipermina eta perrexila botako
dizkiogu. Poliki- poliki hozten utziko dugu; tipulak purea bezala geratu behar
du, gorritu gabe (behar izanez gero, ur pixkat bota dakiokegu).
Piperrak hidratatzen direnean garbitu egingo ditugu haziak
kenduta. Koilara batekin mami guztia aterako diogu eta tipulei gehituko diogu.
Morteiruan azalak ere xehatuko ditugu ur pixka batekin eta aurreko saltsari
botako diogu iragazita, eta gatza eta piperbeltzarekin onduko dugu. Saltsa puregailu
fin batetatik pasatu eta buztinezko lapiko batean isuriko dugu.
Bakailaoa urarekin lapiko baten jarriko dugu berotzen.
Irakiten hasi aurretik, bertatik atera eta buztinezko lapikora pasatuko dugu,
saltsarekin estaliz. Sura hurbildu eta astiro- astiro egosten utziko dugu,
bakailaoa bigundu arte.
Noizean behin lapikoa mugituko dugu bakailaoa hondora pegatu
ez dadin. Platerean edo buztinezko lapikoan bertan zerbitza dezakegu.
No hay comentarios:
Publicar un comentario