lunes, 8 de octubre de 2012

Lentejas a la jardinera.

Hoy os traemos un plato tradicional muy nutritivo de la mano de Bruno Oteiza: lentejas a la jardinera.
Ingredientes (4 personas):
  • 350 gr. de lentejas
  • 1 cebolleta
  • 2 zanahorias
  • 2-3 patatas
  • 1 pimiento verde
  • 1 pimiento rojo
  • 1 puerro
  • 2 tomates maduros
  • 4 dientes de ajo
  • Un trozo de chorizo
  • 1/2 vasito de vino blanco
  • Vinagre
  • Agua
  • Aceite de oliva
  • Sal
  • 1 hoja de laurel
Pondremos las lentejas a remojo de víspera (si son pardinas, no hace falta). Escurrimos y reservamos.
Pelamos y picamos los dientes de ajo y la cebolleta y ponemos a pochar en la olla con un chorrito de aceite. Pelamos y picamos en daditos el resto de las verduras. Incorporamos la zanahoria, la patata, el puerro, los pimientos rojo y verde, y el tomate. Sazonamos y rehogamos.
Cortamos el chorizo en rodajas, agregamos a la olla y removemos. Añadimos las lentejas y rehogamos. Vertimos el vino blanco y el vinagre. Cubrimos con agua y añadimos la hoja de laurel. Ponemos a punto de sal. Tapamos y cocinamos durante 10-12 minutos a partir de que suba la válvula de seguridad. Dejamos enfriar y abrimos.
Retiramos la hoja de laurel y servimos las lentejas a la jardinera.
Consejo:
Para engordar el caldo, retira parte de las lentejas, tritúralas y añádelas.


DILISTAK JARDINERA ERARA

Gaur betiko plater elikagarri bat dakarkizuegu Bruno Oteiza sukaldariaren eskutik.

Osagaiak (4 pertsonentzako):

  • 350 gr. dilista
  • Tipula bat
  • 2 azenario
  • 2-3 patata
  • Piper berde bat
  • Piper gorri bat
  • Porru bat
  • 2 tomate heldu
  • 4 baratxuri- atal
  • Lukainka zati bat
  • Baso erdi ardo zuri
  • Ozpina
  • Ura
  • Oliva olioa
  • Gatza
  • Ereinotz hosto bat


Dilistak aurreko gauean beratzen jarriko ditugu (pardinak badira ez da behar). Ura kendu eta gorde egingo ditugu.
Baratxuri atalak eta tipula zuritu eta xehatu eta zartagin batean horitzen jarriko ditu olio pixka batekin. Beste barazkiak ere zuritu eta dadotan zatituko ditugu. Azenarioak, patatak, porrua, piper berdea, piper gorria eta tomatea gehituko dizkiogu. Gatza egin eta sutan goxatuko dugu.
Lukainka xerratan moztu, kazolara gehitu eta eragin egingo dugu. Dilistak bota eta aurreko nahastearekin sutan utziko dugu pixka baten, ondoren ardo zuria eta ozpina boteaz. Urarekin tapatu eta ereinotz hostoa gehituko dugu. Gatz puntuan jarri, estali eta 10-12 minututan zehar sukaldatzen utziko dugu dena segurtasun- balbula igo ondoren. Hotzitzen utzi eta zabaldu egingo dugu.
Ereinotz hostoa kendu eta jada zerbitza genitzake dilistak. Para engordar el caldo, retira parte de las lentejas, tritúralas y añádelas. Salda loditzeko, dilista batzuk erretiratu, birrindu eta berriro gehituko ditugu kazolara. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario